Top 10 bezienswaardigheden en activiteiten in Brussel

Weekendje weg en weet je niet wat te doen? Met deze top 10 bezienswaardigheden en leuke activiteiten beleef je de dag van je leven! Reis samen met je kinderen in één dag door heel Europa of ga een kijkje nemen in het Koninklijk Paleis.

Plezier gegarandeerd!

 1. Bloementapijt Brussel

In de zomer is op de Grote Markt van Brussel het bloementapijt te vinden. Wie dit nog nooit heeft gezien, heeft echt iets gemist! Elke twee jaar, een aantal dagen lang wordt de Grote Markt met een tapijt van begonia's, dahlia’s, gras en boomschors bedekt. Dit tapijt van 77x 24 meter wordt volgens een heel plan gemaakt en ook de opbouw is een spektakel om te zien. In minder dan vier uurtjes zijn er zo’n 120 vrijwilligers druk bezig de bijna 1 miljoen bloemen in te steken tot het een indrukwekkend tapijt vormt. De ideale reden dus om de Grote Markt van Brussel dit jaar te bezoeken. Snuif de geuren op, geniet van de architectuur van de stad en laat je verrassen door de details. Tip: sluit je bezoek af op het balkon van het Stadhuis, waar je een super overzicht hebt. Ook vindt er elke editie een concert plaats met een fantastisch licht- en geluidsspektakel. Must-see!

Meer info kan u vinden op flowercarpet.brussels

2.    Bezoek aan het Koninklijke Paleis

Elke zomer als de leden van het Koninklijk Paleis op vakantie zijn, opent het traditioneel zijn deuren voor het grote publiek. Dé kans om eens binnen te kijken in een wereld waar we allen van dromen. Marmeren vloeren, kristallen lusters, stijlmeubelen, zonder de staatsiezaal te vergeten met het befaamde plafond dat bekleed is met scarabeeën. Prachtige souvenirs van vroeger maar ook hedendaagse kunstenaars, zij aan zij in het 'kantoor' van de Koning. 

Graag een bezoekje gebracht?

3.    Bright Brussels 

Lichtfestival Bright Brussels is een fascinerende reis door de stad met een tiental artistieke, interactieve, speelse... en vooral prachtige lichtinstallaties. Dit gratis evenement is  vier avonden lang in februari door iedereen te bezoeken. De route brengt je dwars door het mooie historische centrum van de stad. Ontdek het rijke erfgoed Brussel in een nieuw licht!

Neem alvast een kijkje...

4. Koninklijke serres van Laken

Elke lente gaan de Koninklijke serres van Laken voor drie weken open voor het grote publiek. Deze honderd jaar oude traditie zal ook dit jaar herhaald worden. Geniet van de wonderlijke architectuur, de vele bijzondere en zeldzame plantensoorten en bezoek het atelier van Koningin Elisabeth. De monumentale paviljoenen, de glaskoepels en de lange gaanderijen uit het serrecomplex uit 1873 zullen zeker indruk maken!

 Meer info...

5. Bezoek aan het Atomium

Een van de meest bekende bezienswaardigheden uit Brussel en dat is natuurlijk niet voor niets. Het Atomium is iets waar je ooit van je leven geweest moet zijn. Het bijzondere expositiegebouw dat gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling van 1958 is te zien vanuit de wijdse omtrek en zelfs vanaf de bovenste verdieping van ons hotel. Door 5 van de 9 reusachtige bollen kun je een rondleiding krijgen en natuurlijk kun je van het uitzicht genieten van de weidse omgeving.

Ga naar de officiёle Atomium website

6. Mini-Europe

Aan de voet van het Atomium ligt Mini-Europe. Hier kun je in een paar uurtjes door heel Europa reizen. Hoor de Big Ben je met een deuntje verwelkomen in Londen, zie de charme van de gondels en mandolines van Venetië en kuier door de typische sfeer van de mooiste steden van het oude continent in het 2,5 hectare grote park.

Ontdek het park

7. Manneken pis

Toegegeven: bij het voor het eerst zien van Manneken pis kan de eerste reactie wel wat teleurstelling zijn, maar toch mag dit Brussels boegbeeld(je) natuurlijk niet ontbreken in een top 10. Het 58 cm grote ventje op een sokkel is te vinden niet ver van de Grote Markt en het is uitgegroeid tot een van de beroemdste Belgische en Brusselse symbolen.

Zeg eens hallo tegen Manneken Pis

8. De Brusselse striproute

Heel leuk om te volgen in Brussel is de route rondom de Belgische striptraditie. Sinds de jaren ‘90 kregen allerlei personages en auteurs uit de Belgisch-Franse stripgeschiedenis een prominente plek in het stadslandschap. Bijna zestig stripmuren kleuren het centrum. De eerste stripmuur ontstond op een muur die om renovatie smeekte: het personage Ragebol van de Brusselse striptekenaar Frank Pé in de Plattesteenwijk. Een mooi initiatief dat meteen opvolging kreeg. Een paar Brusselse auteurs mochten aan de slag op de muren en dat parcours is door de jaren heen steeds rijker geworden, en is nog altijd in ontwikkeling. Van Kuifje tot Robbedoes over Corto Maltese, Lucky Luke, Yoko Tsuno, Natasha, Asterix… Deze wandeling verlaat de standaard toeristenstraatjes en laat u een kant van Brussel ontdekken vol charme en authenticiteit.

Ontdek de bijna zestig stripmuren

9. Beursgebouw

Een van de meest markante gebouwen van Brussel. Gebouwd in 1873 op de plaats van het oude Recollettenklooster. Zelfs de wereldberoemde beeldhouwer Rodin heeft zelfs (als medewerker van Carrier-Belleuse) nog meegewerkt aan de geveldecoratie van het beursgebouw. De klassieke eenvoud wordt er onderbroken door een overvloed aan decoratieve elementen, wat dan door sommigen weer overdadige barok wordt genoemd. Ga maar eens kijken en oordeel zelf!

Bezoek de website

10. De Koninklijke Sint-Hubertus galerijen

Zin in bijzonder shoppen? De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vormen een complex van drie met glas overdekte winkelgalerijen in het centrum van Brussel: de Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij. Samen zijn ze 230 meter lang en 8 meter hoog. Je vindt er verschillende winkels, cafés en eetgelegenheden, evenals het MLM - Museum voor brieven en manuscripten. In het zuiden komt de Koninginnegalerij uit op de Grasmarkt in de buurt van de Grote Markt.

Meer info...